استیون پاول جابز (Steven Paul Jobs)، معروف به استیو جابز یکی از نوابغ پیشرو در صنعت رایانه و از بنیانگذاران اصلی و مدیر ارشد اجرایی شرکت فنآوری اپل (Apple) پس از دست و پنجه نرم کردن چند ساله با بیماری سرطان لوزالمعده، صبح ۱۴ مهر ۱۳۹۰ مصادف با ۶ اکتبر ۲۰۱۱ در سن ۵۶ سالگی درگذشت. این خبری بود که طی دو روز گذشته اکثر قریب به اتفاق رسانه های دنیا را تحت تاثیر خود قرار داد و دوستداران استیو را در اندوه نبودنش فرو برد. چراکه کمتر کسی است که استیو جابز و خدماتش را به تکنولوژی عصر حاضر بخاطر نداشته باشد و همه می دانند که جهان علم و فناوری خیلی به این مرد مدیون است.
مسلما شما دوستان هم با شنیدن این خبر بسیار متاثر شدید… استیو جابز مردی بود که همچون سیب گاز زده اپل به نماد این شرکت تبدیل شده بود و مشتریان اپل به دیدن تصویر او در کنار محصولات جدید این شرکت عادت کرده بودند اما جای او 2 روز پیش از مرگش هنگام معرفی آخرین محصول این شرکت یعنی iPhone 4S خالی بود. مرگ استیو جابز فقط ۲ روز پس از کنفرانس شاهکار جدید اپل یعنی iPhone 4S اتفاق افتاد و استیو نتوانست فروش محصول جدید شرکتش را ببیند! شاید اگر استیو جابز نبود هیچ مینی کامپیوتری شکل نمیگرفت و هیچ کدام از ما شانس داشتن یک گوشی فوق العاده مثل iPhone و یا یک کامپیوتر فوق العاده مثل کامپیوترهای Mac (MacBook، iMac، MacBook Pro، Mac Pro، MacBook Air) را نداشتیم. اگر استیو نبود هیچ وقت هیچ مکینتاش و هیچ سیب گاز زده ای به وجود نمی آمد… مطمئنا تفکر به داشتن یک زندگی گجتی بدون اندیشیدن به محصولات اپل غیر ممکن است.
اگر استیو جابز را نشناسید، شاید بگویید فردی شیک پوش با لباس هایی مجلل و همچنین فردی مغرور است؛ ولی اگر اندکی درباره او جستجو کنید، خواهید دانست که او یکی از بهترین ها و خلاق ترین های فناوری و فردی ساده پوش و بسیار ساده و البته زیبا اندیش بود. فردی که ابتدای پیدایش اپل تاکنون در بیشتر کنفرانس های اپل فقط با لباس همیشگی خود یعنی با یک بلوز مشکی و شلوار جین آبی ظاهر شده است. مردی میانسال که گاهی با ته ریش و گاهی با صورت تراشیده و با لباسی ساده و بی تکلف محصولات اپل را در دستان خود میگرفت و آنرا معرفی میکرد.
قدرتی که استیو در به دست گرفتن کنفرانس و ارتباط برقرار کردن با کاربران داشت را در هیچ کسی نمیتوان پیدا کرد. البته بزرگترین قدرت استیو جابز افکار و ایده های نو بود و در واقع او را میتوان سلطان نوآوری نامید. او در زمان مدیریت 14 ساله خود بر اپل با معرفی محصولاتی مانند آی پاد، آی فون و تبلت آی پد، اپل را به یکی از موفقترین شرکتها در زمینه تکنولوژِی تبدیل کرد. استیو جابز نه تنها نوآوریها و مهارتهای بازاریابی تحسین برانگیزی را به همگان آموخت، بلکه او یکی از شخصیتهایی بود که با پیوند زدن هنر و تکنولوژی چهره محصولات کامپیوتری را دگرگون کرد. حتی فعالیتهای جابز صنعت موبایل جهان و زندگی کاربرانش را متحول نمود. گفتنی است که استیو جابز کمپانی موفق انیمیشن Pixar و شرکت سازنده کامپیوتر Next را نیز تاسیس کرده است.
• جایگاه شرکت اپل پس از استیو جابز
به گزارش یورو نیوز، برخی معتقدند که این جابز نبوده که برای اپل کار می کرده، بلکه در واقع اپل در خدمت جابز بوده است. اپل منهای جابز شاید معنای چندانی حداقل تا امروز نداشته است. مارک نیومن یکی از کارشناسان این حوزه در این مورد معتقد است: "نمیخواهم بگویم که دیگر فصل ابداعات اپل با این اتفاق به پایان رسیده، برعکس معتقدم که آنها این کار را بهتر هم ادامه خواهند داد. انسانهای بسیار توانایی در اپل جمع شدهاند و در حال حاضر از سوی شرکتهای دیگر بویژه سامسونگ تحت فشار قرار دارند و بنظرم در فقدان استیو جابز وضعیت برای اپل بدتر و سخت تر خواهد شد."
برخی محصولات اپل نظیر آیفون 4S که اخیرا رونمایی شده و یا گوشی آیفون در سال 2007، آیپاد در سال 2001، آیمک در سال 1998و مک اینتاش در سال 1984 بدون شک مدیون استعداد و شم بالای تجاری استیو جابز هستند. استعدادی که ارزش هرسهم شرکت را در طی سی سال، از سه دلار و 59 سنت به 376 دلار رسانده است.
در حال حاضر شاید هیچ کس به اندازه مدیران شرکت سامسونگ از وضعیت پیش آمده خشنود نباشند. آنها بهعنوان رقیب اصلی اپل در زمینه تولید گوشیهای هوشمند و لوحهای رایانهای و تسلط بر بازار ارزشمند آسیا، راه خود را برای رقابت با اپل در فقدان مغز متفکر این شرکت هموارتر خواهند دید. در همین حال ارزش سهام سامسونگ روز پنجشنبه حدود چهاردرصد افزایش یافت. ارزش سهام رقبای دیگر اپل نظیر ال.جی الکترونیک و اچ.تی.سی تایوان هم در بازارهای آسیایی بطور نسبی بالا رفت.
• واکنش ها به خبر درگذشت استیو جابز
رفتن استیو جابز خبر ناراحت کننده ای است که ثاثیر عمیقی به جای خواهد گذاشت که به همراه خودش واکنش های زیادی را هم به وجود آورده است. بد نیست نگاهی بیاندازیم به برخی از آنها:
بیل گیتس: رییس هیات مدیره مایکروسافت
من واقعا از خبر درگذشت استیو جابز متاسف شدم. من و ملیندا با خانواده استیو، دوستان و تمام علاقمندانش همدردی می کنیم. من و استیو اولین بار حدود ۳۰ سال پیش همدیگر را ملاقات کردیم. ما در نیمی از طول زندگی مان همکار، رقیب و دوست بودیم. دنیا به ندرت افرادی را به خود دیده که به تاثیر گذاری استیو جابز باشند. تاثیری که در نسل های آینده هم حس خواهد شد. برای کسانی که آنقدر خوش شانس بوده اند که با استیو جابز کار کنند این یک افتخار بزرگ است. من همین الان دلم برای استیو تنگ شده است.
باراک اوباما: رییس جمهور آمریکا
من و میشل از درگذشت استیو جابز متاسف شده ایم. او یکی از بزرگترین مخترعین آمریکا بود و آنقدر شجاع که متفاوت فکر کند. با ساختن یکی از موفق ترین شرکت های روی کره زمین از گاراژ خانه اش و با شخصی کردن کامپیوترها و با آوردن اینترنت به جیب ما او انقلاب فناوری اطلاعات را در دسترس همه قرار داد و آن را لذت بخش کرد. استیو جابز گفته بود طوری زندگی می کند که انگار هر روزش آخرین روز زندگی اش است. او واقعا اینگونه زندگی می کرد. او زندگی ما را تغییر داد و تمام صنایع را تحت تاثیر خودش قرار داد.
استیو بالمر: مدیرعامل مایکروسافت
من می خوام تاسف عمیقم را از درگذشت استیوجابز بیان کنم. او یکی از موسسان صنعت ما و یک آینده نگر به معنای واقعی بود. قلب من به همراه خانواده اش، تمام کسانی که در اپل کار می کنند و هر کسی است که تحت تاثیر کارهای او قرار گرفته.
مارک زوکر برگ: مدیرعامل فیسبوک
متشکرم استیو از اینکه یک مربی و دوست خوب برای من بودی. متشکرم از اینکه نشان دادی چیزی که ساختی می تواند دنیا را تغییر دهد. دلم برایت تنگ می شود.
لری پیچ: مدیرعامل گوگل
من به خاطر این خبر بسیار بسیار ناراحتم. استیو مرد بزرگی با دستاوردهای فوق العاده و هوش عالی بود. او همیشه می توانست در چند کلمه بگوید که شما به چه چیز باید فکر کنید قبل از اینکه بخواهید به آن فکر کنید. تاکید او بر روی user experience همیشه برای من الهام بخش بوده است. او انسان مهربانی بود و همیشه با اطلاعات و نصحیت هایش به من کمک میکرد. حتی اخیرا و در زمانی که حال خوبی نداشت.
سرگی برین: موسس دوم گوگل
از نخستین روزهای گوگل هر زمان که من و لری به دنبال الهام، نگاه به آینده و مدیریت می گشتیم نیاز داشتیم که به سمت دفتر اپل نگاه کنیم. تمایل استیو برای عالی بودن توسط هر کسی که با محصولات اپل کار کرده است، احساس می شود. مانند همین مکبوکی که من دارم این متن را با آن می نویسم. من با چشمان خودم این تمایل به کمال را از نزدیک و در ملاقات هایی که داشتم دیده ام.
اریک اشمیت: رییس هیات مدیره گوگل
امروز روز ناراحت کننده ای برای همه ما است. استیو مجموعه ای از طراحی و تکنولوژی بود و دیگر مانند او را نخواهیم دید. او با استعداد و شخصیت کاریزماتیک اش، سایرین را برای انجام غیرممکن ها الهام می بخشید. بدون شک او به عنوان بزرگترین مخترع تاریخ دنیای کامپیوتر در ذهن همه ما به یادگار خواهد ماند.
دیک کوستولو: مدیرعامل توییتر
در هر دوره و به ندرت فردی پیدا می شود که فقط مسیر را به جلو نمی برد. بلکه یک استاندارد جدید برای اندازه گیری به وجود می آورد.
باب ایگر: مدیرعامل والت دیزنی
استیو جابز یک دوست عالی و مشاور قابل اعتماد بود. میراث وی تنها چند ابزار تولید شده یا یک شرکت نیست، بلکه میلیون ها نفری هستند که از او الهام گرفتند، زندگی هایی هستند که تغییر کردند و فرهنگی است که آفریده شد. استیو مردی از جنس اصل با ذهنی خلاق و مبتکر بود. با وجود تمامی اختراعات او هیچ گاه لحظه ای آرام ننشست. با رفتن او دنیا یک مبتکر بی مانند، دیزنی یکی از اعضای خانواده اش و من یکی از بهترین دوستانم را از دست دادیم.
• ناگفتههایی از زندگی استیو جابز
استیو پل جابز متولد ۲۴ فوریه ۱۹۵۵ در سال ۱۹۷۶ و در زمانی که ۲۱ ساله بود و استیو وزنیاک ۲۶ ساله اپل را در پارکینگ خانه خود راه اندازی کرد تا سنگ بنای یکی از بزرگترین کمپانی های ایده پرداز و خلاق جهان را بگذارند. در سال ۱۹۸۵ تحت شرایطی استیو از اپل رفت و شرکت نکست را تاسیس کرد اما با خرید این شرکت در سال ۱۹۹۷ توسط اپل جابز دوباره به خانه بازگشت. سپس وی بعنوان مدیر عامل مجددا انتخاب شد و این بار با ایده هایی که داشت و بر روی اجرای آن مصرانه تاکید می کرد اپل را به سمت و سوی محبوبیت و موفقیت بیشتر رهنمود می کرد.
دستگاه موزیک پلیر همراه آی پاد ( Ipod ) استارت مجدد اپل به سوی موفقیت بود بطوریکه طبق اعلام اپل بیش از ۳۰۰ میلیون از آن تاکنون بفروش رسیده است. پس از آن گوشی هوشمند آیفون و تبلت آی پد با نگاهی خلاقانه و کیفیتی بینظیر در ساخت توانست اپل را به قله افتخار برساند بطوریکه هر ساله بسیاری از مردم منتظر ورود استیو جابز بر روی استیج در کنفرانس های خبری اپل بودند تا محصولی جدید و ایده ای نو و خلاقانه را معرفی نماید.
جابز و اپل ضمن آنکه بازار کارآفرینی در دنیا را دگرگون کردند، نوعی دموکراسی و فرصت را برای بروز ظرفیتهای همه آنهایی که حس میکردند امکان و ظرفیتی دارند که در ساختار بوروکراسی مدرن امکان تحقق آن نیست، فراهم کرد. هر کسی از هر گوشه دنیا میتوانست اپلیکیشن خود را روی اینترنت بگذارد و در نهایت بازاری برای کالای خود پیدا کند و این گونه بسیاری از کسانی که استعدادی در اینترنت و فضای نرمافزاری داشتند، توانستند از این امکان برای ایجادی شغل، برای خود بستگان و دوستانشان بهره ببرند.
توزیع معرفت در قالبهای کتاب و مطبوعات و حوزههای عمومی دیگر امری پیشینی است و سابقهای طولانی و دراز دامن دارد. اما توزیع معرفت در حوزه اینترنت و سپس چگونگی بهرهگیری از این ظرفیت برای توزیع آسان و روانتر معرفت و آگاهی دقیقا در حوزهای است که استیو جابز در آن تلاش و جدو جهد ورزید و عرصههای تازهای از ابزار آگاهی بخشی را تولید کرد و به سامان رساند. او درکی تازه، روان و ساده از چگونگی بهرهگیری از ابزارهای ارتباطی را در اختیار بشر قرار داد و تعامل و آدمیان با رایانه را دگرگون ساخت. ابزارهایی که او خلق کرد و به جامعه بشری هدیه داد از نخستین کامپیوترهای اپل، تا آیفون، آیپاد و تبلت آیپد، همه و همه فضایی را برای در دسترس قرار دادن اطلاعات ایجاد کرد.
محصولاتی که در قالب شرکت اپل به بازار عرضه شده است خرد و ادبیات مکتوب و آنچیزی را که ما از آن به خواندن یاد میکنیم در کمترین زمان ممکن در دسترس همگان قرار داد و بسیاری از قواعد و انحصارات و محدودیتها را شکست. جابز بذر آگاهی را پراکند تا انسان مدرن و امروزین بیش از گذشته جان و تنش در غلیان و تپش قرار گیرد. چرا که به قول مولوی آگاهی بیشتر و افزونتر سهم انسان تشنه و جست و جو گر است و تفاوت آدمی با دیگر موجودات در همین وجه است و انسان با آگاهی است که میتواند رشد کند و بر بسیاری از پلیدیها و پلشتیها فایق آید.
او که اسطوره شرکت اپل به شمار میرفت چندی پیش به دلیل پیشرفت بیماریش از مدیرعاملی اپل استعفا داد و تیم کوک را به جای خود توصیه کرد و بدلیل شایعاتی مبنی بر ضعیف شدن روز به روز جابز سرانجام تیم کوک جانشین وی شد. تغییر پستی که نشان از وقوع واقعه ای غمناک را می داد و سرانجام روزی رسید که متفکر پشت سیب گاز زده با دنیای مشتاق علم و تکنولوژی خداحافظی کرد و تمام کسانیکه به او و نوآوریهایش به دنیای علم تعلق خاطر داشتند را تنها گذاشت. استیو جابز در پشت سرش همسر، دو خواهر، چهار فرزند و 49 هزار کارمند را تنها گذاشت.
شاید این روزها یکی از غم انگیز ترین روزها برای دنیای تکنولوژی و فضای سایبری به حساب می آید چراکه دیگر چهره استیو جابز، بنیانگذار سیب گاز زده را با نوآوری های خوب و فوق العاده اش نخواهیم دید و به طور حتم سالیان سال طول خواهد کشید تا نابغه ای مانند او دوباره در جهان علم ظهور کند ...
روحش شاد و یادش جاودانه